Proces cynkowania firmy Wuppermann oszczędza do 54% CO2 w porównaniu do standardowych rozwiązań dostpenych na rynku

Leverkusen, 06.02.2023 - Grupa Wuppermann zleciła renomowanemu Instytutowi Fraunhofera ds. Technologii Środowiskowych, Bezpieczeństwa i Energii (UMSICHT) ponowną ocenę wpływu na środowisko procesu cynkowania taśmowego metodą heat-to-coat Grupy Wuppermann i zestawienie tych wyników z powszechnie stosowanym na rynku procesem cynkowania taśm walcowanych na zimno. W badaniu została ujęta również najnowsza ocynkownia Grupy na Węgrzech. Po raz pierwszy przeprowadzono również badanie dla produktów rurowych.

W tym celu zespół kierowany przez Jochena Nühlen, Business Development Manager w Fraunhofer UMSICHT, przygotował ocenę cyklu życia w oparciu o normę DIN EN ISO 14040 i ocenił wpływ na środowisko jako wpływ na klimat w tonach ekwiwalentu CO2 na tonę taśmy stalowej ocynkowanej ogniowo (t CO2-eq./t).. Wynik: Działania, które zostały podjęte po ostatnim badaniu dla 2018 roku, przynoszą efekty. Korzyści wynikające z procesu Wuppermanna w zakresie CO2 są teraz jeszcze większe tam, gdzie obszary zastosowania taśm ocynkowanych walcowanych na gorąco i taśm ocynkowanych walcowanych na zimno pokrywają się - gdy w danym zastosowaniu technicznie możliwe jest zastosowanie zarówno stali walcowanej na zimno, jak i na gorąco.

Proces cynkowania z uwzględnieniem obróbki końcowej i z uwzględnieniem cynku powoduje 0,080 t CO2-eq./t w zakładzie Moerdijk w Niderlandach (WSN). Proces referencyjny powoduje emisję CO2 na poziomie 0,173 t CO2-eq./t. Obecnie daje to oszczędność CO2 na poziomie 54%. Zakład w Judenburgu w Austrii (WA) produkuje 0,089 t CO2-eq./t emisji CO2, co odpowiada 49%. Emisja CO2 w zakładzie w Győr na Węgrzech (WH) wynosi 0,116 t CO2-eq./t, co odpowiada 33%. Obejmuje to emisję z produkcji cynku i zużytej energii elektrycznej. Wpływ na środowisko materiału wejściowego do produkcji taśm walcowanych na gorąco nie jest uwzględniony w tej ocenie.

Jedną z głównych przyczyn bardzo niskiej wartości w zakładzie Moerdijk w Niderlandach jest, oprócz wielu działań mających na celu zmniejszenie jednostkowego zużycia energii, przejście na energię elektryczną z wiatru w oparciu o europejskie świadectwa pochodzenia. Największy udział w emisji CO2 w procesie Wuppermanna - a tym samym najważniejszą dźwignię dla dalszej redukcji emisji - ma zapotrzebowanie na energię elektryczną w zintegrowanym procesie trawienia i cynkowania. I to jest właśnie jedna z dwóch głównych różnic w stosunku do konwencjonalnego cynkowania taśmowego na zimno: W przeciwieństwie do standardowego procesu, Wuppermann nie wykorzystuje paliw kopalnych, a jedynie energię elektryczną do ogrzewania. Wuppermann może uniknąć energochłonnego wyżarzania rekrystalizacyjnego, dlatego maksymalna temperatura w tym procesie wynosi ok. 450°C zamiast 750°C. Ponadto większość surowca dostarczana jest statkami, co również pozytywnie wpływa na emisję CO2.

Również zakład w Judenburgu w Austrii może wykazać bardzo niską wartość emisji CO2 dzięki wykorzystaniu energii elektrycznej z płynącej wody i energii wiatrowej. Do dobrej wartości emisji CO2 na Węgrzech przyczynia się również elektrownia fotowoltaiczna oddana do użytku w 2022 roku. W szczególności w tych obu zakładach zaopatrywanych w zieloną energię elektryczną wpływ cynku na środowisko zasadniczo odpowiada za około 90% zgłoszonych emisji CO2. Produkcja i pochodzenie cynku odgrywają zatem istotną rolę w dalszej redukcji emisji gazów cieplarnianych przez produkty ocynkowane.

Biorąc pod uwagę wielkość produkcji ocynkowanej taśmy stalowej w poszczególnych zakładach, daje to łączną oszczędność CO2 na poziomie ok. 60 000 ton w całym roku 2022. Klienci mogą obliczyć swoje indywidualne oszczędności za pomocą kalkulatora CO2 na stronie internetowej Grupy Wuppermann.

"Dzięki pierwszym badaniom przeprowadzonym przez Fraunhofer UMSICHT około trzy lata temu wiedzieliśmy już, że nasz proces heat-to-coat emituje mniej dwutlenku węgla niż standardowe procesy cynkowania dostępne na rynku. Teraz z przyjemnością obserwujemy, że podjęte działania przynoszą pożądany efekt i zwiększają naszą przewagę nad konkurencją” - mówi Karsten Pronk, dyrektor zarządzający ds. technicznych Wuppermann Staal Nederland B.V.

Niska emisja CO2 również w obszarze produkcji rur

Produkty rurowe, które zostały po raz pierwszy zbadane, przekonują również niską emisją CO2 w procesie produkcji. Również w tym przypadku oba austriackie zakłady w Altmünster i Judenburgu korzystają z zakupu energii elektrycznej z płynącej wody i wiatru oraz z własnej produkcji energii elektrycznej w ramach elektrowni fotowoltaicznej. Ocena cyklu życia na podstawie normy DIN EN ISO 14040 uwzględnia wpływ na środowisko jako wpływ procesu produkcji rur na klimat w tonach ekwiwalentu CO2 na tonę rur stalowych spawanych wzdłużnie (t CO2-eq./t). W Judenburgu (Austria) w procesie produkcji rur powstaje 0,014 t CO2-eq./t, w Altmünster (również w Austrii) 0,042 t CO2-eq./t, a w Małomicach (Polska) 0,070 t CO2-eq./t. Dwa główne czynniki wpływające na różnice pomiędzy obydwoma austriackimi zakładami to obszary transportu i pakowania. W ocenie tej nie uwzględnia się wpływu na środowisko materiału wejściowego, jakim jest taśma walcowana na gorąco lub taśma trawiona czy cynkowana na gorąco.

"Dzięki ocenie cyklu życia możemy przekazać naszym klientom ważne informacje na temat śladu węglowego zostawianego w trakcie produkcji naszych rur. Jednocześnie pomaga nam określić pola działania, dzięki którym możemy dalej zmniejszać nasz wpływ na środowisko w obszarze produkcji rur i profili" - podsumowuje Hubert Pletz, dyrektor zarządzający Wuppermann Austria GmbH.

"Unikanie emisji CO2 w naszych procesach produkcyjnych jest kluczową cechą wyróżniającą nas i dlatego stanowi obecnie integralną część naszej strategii - z wyraźnym celem uniknięcia wszystkich emisji spowodowanych bezpośrednio przez nas tak szybko, jak to możliwe" - dodaje Johannes Nonn, rzecznik zarządu Wuppermann AG.

Więcej informacji na temat studium oddziaływania na środowisko można znaleźć tutaj.

Kontakt dla prasy

W górę
Poważnie traktujemy ochronę danych osobowych