Obiekt numer trzy: Wuppermann wytwarza teraz w Judenburgu własny prąd z energii słonecznej

Leverkusen, 11.05.2022 - Od maja 2022 r. zakład produkcyjny firmy Wuppermann w Judenburgu wytwarza energię elektryczną również za pomocą własnej instalacji fotowoltaicznej.

System został zainstalowany na dachu hali Wuppermann Austria GmbH (WA). Wielkość inwestycji wyniosła 251 000 euro. Roczna produkcja energii elektrycznej w systemie fotowoltaicznym wynosi około 418 MWh, a moc nominalna 380 kWp.

"Nasz zakład produkcyjny od początku 2019 roku korzysta już w 100 proc. z energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych. Oznacza to, że jesteśmy całkowicie wolni od CO2 przy zakupie energii elektrycznej. Wytwarzanie własnej zielonej energii elektrycznej było kolejnym logicznym krokiem w ramach naszej koncepcji zrównoważonego rozwoju" - wyjaśnia dyrektor zarządzający WA Hubert Pletz.

Oprócz ocynkowanych taśm stalowych WA produkuje również ocynkowane rury i profile i jest jednym z największych zakładów produkcyjnych w grupie Wuppermann. WA jest również jednym z największych pracodawców w regionie Judenburga.

Dzięki WA trzy z pięciu zakładów produkcyjnych Grupy Wuppermann wytwarzają teraz prąd z własnych instalacji fotowoltaicznych.

"Start nastąpił w naszym zakładzie na Węgrzech na początku roku. W marcu dołączyła do nich instalacja rurowa w Altmünster, a dwa miesiące później nasz zakład w Judenburgu również otrzymuje prąd z własnej instalacji PV. Robimy tym samym duże postępy i z pewnością uda nam się osiągnąć nasz cel, jakim jest neutralna pod względem emisji CO2 produkcja w 2025 roku dla całej grupy przedsiębiorstw - dodaje Johannes Nonn, rzecznik zarządu Wuppermann AG.

Kontakt dla prasy

W górę
Poważnie traktujemy ochronę danych osobowych